Înot de performanță

https://www.bulldogs.ro/wp-content/uploads/2022/06/inner_glasses-1.jpg

BENEFICII

Înotul de performanţă le aduce numeroase satisfacţii copiilor: le cultivă curajul de a-şi asuma riscuri, le clădeşte încrederea în sine, îi disciplinează din punct de vedere al respectării unui program şi a unei alimentaţii sănătoase, le dezvoltă abilitățile motrice, le întăreşte sistemul imunitar, stimulează dezvoltarea armonioasă, îmbunătăţeşte coordonarea, mobilitatea, antrenează menţinerea concentrării.

Efectele benefice ale înotului asupra corpului şi a psihicului se multiplică atunci când practicarea acestui super sport începe de timpuriu. Copiii asimilează foarte uşor tehnicile pe care le implică înotul, acest fapt, cumulat cu plăcerea, putem spune, universală de a petrece timp în apă constituind premisele ideale pentru obţinerea performanţei. Înotul este muncă deghizată în distracţie, însă rezultatele remarcabile se obţin doar beneficiind de îndrumarea constantă a unui instructor dedicat, care ştie să le insufle celor mici pasiunea pentru acest sport şi să-i stimuleze să depună efortul necesar nu de nevoie, ci din plăcerea de a se juca în apă.

CATEGORII ȘI STILURI DE ÎNOT

Înotul de performanţă se practică pe categorrii de vârstă: 10-11, 12-14, 15-16, 17-18 şi seniori. În funcţie de nivelul la care se află, numărul antrenamentelor săptămânale variază de la 2-3, la 5 sau chiar la 7 sesiuni în cazul copiilor mai mari, cu ambiţii pe măsură. Aptitudinile micilor înotărori sunt testate şi perfecţionate în cadrul a numeroase competiţii, regionale, naţionale sau ale unor organizatori privaţi.

În competiţii sunt acceptate 4 stiluri de înot: bras (presupune unirea mâinilor la nivelul dosului palmelor şi angrenarea lor, simultan, într-o singură mişcare de despărţire a apei), fluture (sportivul se propagă înainte printr-o explozie a întregului corp, cu o mişcare coordonată a ambelor mâini, simulând săritura unui delfin), craul (cel mai cunoscut stil, cu braţele aruncate înainte alternativ) şi spate.

INIȚIERE, PERFECȚIONARE
PERFORMANȚĂ

Învățarea înotului presupune parcurgerea a trei etape. Prima este iniţierea, pentru acomodarea cu mediul acvatic şi familiarizarea cu elementele de bază ale înotului şi cu echipamentul. În general, vârsta minimă acceptată pentru asumarea de către un instructor a iniţierii unui copil este de 5 ani. Urmează perfecţionarea, care presupune aprofundarea cunoştinţelor de înot şi învăţarea stilurilor. Etapa de performanţă reprezintă încununarea consecvenţei în perfecţionare şi se adresează copiilor care intenţionează şi au potenţialul de a practica înotul la nivel profesionist.

Însă indiferent de locul ocupat în clasamentele numeroaselor competiţii la care au şansa de a participa, întrecându-se atât cu ceilalţi, cât şi cu ei înşişi, expunerea la un mediu în care sunt nevoiţi să gestioneze diverse aşteptări, rezultate şi emoţii le modelează caracterul şi le insuflă micilor înotători comportamente benefice, care îi vor transforma în adulţi responsabili. Aceasta este, de fapt, cea mai mare performanţă!

https://www.bulldogs.ro/wp-content/uploads/2017/11/inner-vertical.jpg
https://www.bulldogs.ro/wp-content/uploads/2017/10/inner_swimmer.png